11 oktober 2009

Pappasorg

I mina många möten med andra änglafamiljer så är det ofta kvinnan som lyfts fram som den som har det svårast " Du har ju burit barnet, känt det i dig, och slutligen fött ut det. Det måste vara jobbigare för dig än för din man" Har jag fått höra. Ja jag kände vår son lite bättre efter som han varit i mig och jag har känt hans rörelser och sparkar. Men det gör inte min sorg större än Martins. Martin saknar Mio, han saknar allt de skulle gjort ihop, han saknar sin roll som den familjefader han skulle blivit. Han hade velat lära honom spela fotboll och han hade velat somna med vår son på sitt bröst. Han älskar Mio lika högt som jag. Utan tvekan.
Jag känner flera fina fäder till änglabarn som ger sina små änglabarn tid, som pratar om dom ,och som har små kalas på deras bemärkelsedagar. Jag känner flera fäder som inkluderar sitt änglabarn i familjen på ett naturligt sätt. Änglabarnen är alltid med oss.

Min Martin valde att vara med i radion för att berätta vår historia, det var hans sätt att visa att man måste prata om dessa barnen. Dom har rätt att vara med, inte tystas ner och glömmas bort. En änglapappa jag känner gjorde något fantastiskt fint för sin son. Han bestämde sig för att han ville bära med sig honom varje dag. Att hans son skulle få vara en del i hans liv, öppet för alla att se, i resten av hans liv. Han tatuerade in sin döda sons fot på sin arm, tillsammans med födelsedatumet och hans namn. En så otroligt kärleksfull handling, så jag bad honom om tillåtelse att få visa det här.

En liten änglasons fina fotavtryck på sin pappas arm, för alltid.

9 kommentarer:

Mamma Melissa -ung mamma till 2 i Himlen och 1 nybliven på jorden sa...

Åh, så otroligt fin! Ja, papporna glöms gärna bort... har faktiskt ett inlägg som väntar på publicering om just papporna... men jag avvaktar med det just nu(som du kanske förstår...)

Tildas mamma sa...

Ja, det är nog så att papporna ofta hamnar i skymundan. Kanske särskilt mycket när det handlar om ett barn som dog i magen. Mamman får en mer central roll, då det är hennes kropp som burit barnet och får föda ut det. Men utöver den biten är ju förlusten lika stor för båda föräldrarna. Det handlar ju om förväntningar som aldrig uppfylls, allt som man skulle gjort tillsammans men inte kan göra, ett liv som aldrig kan levas.
Tatueringen är otroligt fin! Vilken vacker sak att göra.
Kram, Tildas mamma

Anette sa...

Helt otrolig fint jag blir alldeles rörd, Ni är helt otroliga.
Kram till er bägge....
Anette

Amanda sa...

så fint gjort. ett underbart minne för livet..hoppas allt är väl med er. Kramar

Anonym sa...

heje! såå fint! massa kramar till er bägge!!! Puss

Jörgen sa...

Hur fint som helst!

Tinna sa...

Blir så rörd varje gång jag läser dina inlägg Jessica. Först och främst bilden som möter mig det första som sker - Mios hand i din... så otroligt mycket känsla i den bilden. Och du skriver på ett sätt som berör mig så starkt. Du skriver utan sentimentalitet, utan krussiduller och på ett sätt som gör att allt går rakt in i hjärtat. Hoppas till Gud att ni sparar ala dessa blogginlägg och kanske får fram det till en bok. Som man kan bläddra i om och om igen. Det finns så mycket här som jag tror kan trösta er även i framtiden för här finns så många underbara kloka och fantastiska tankar. Älskade jessica - klart martin sörjer minst lika mycket som du. han fick ju dessutom aldrig ha honom riktigt nära sig som du fick. Den delen missade han helt. Ni är så fantastiska bägge två och jag är så innerligt tacksam att ni har varandra. Finare och goare par finns inte. Lika goa kanske men inte goare!!!!!

"Mormor Lena" sa...

Martin, vilken underbar idé och så fint det blev! Far och son-alltid tillsammans. Kram!

jessi sa...

tack för era kommentarer,,, ville bara göra det extra tydligt att det inte är Mios , utan Ottos pappa som tatuerat in sin sons fotavtryck. Men martin är avis och har funderat på att göra nåt liknande, Kram Jessi